Svalbard Skimaraton er stolte og takknemlige for at Heidi Harviken trer inn som ny rennleder fra 2019. 

For å bli litt bedre kjent med Heidi har vi stilt henne 5 kjappe spørsmål:

1. Hva er det som motiverte deg til å si ja til å være rennleder for Svalbard Skimaraton?

Etter mange år som aktiv turløper er det hyggelig å kunne gi noe tilbake til langrennssporten. Jeg har nok ikke helt klart for meg hvor mye jobb som egentlig ligger bak et slik arrangement, men tryggheten er alle de fine folka jeg skal skape dette  sammen med. De har gjort dette mange ganger før og selv kan jeg bidra med gode erfaringer jeg har opparbeidet som turløper. Her i Longyearbyen er det heldigvis et stort engasjement, mye skiglede og stor dugnadsånd – så dette går bra. 

2. Hva er din største skiopplevelse?

Med tanke på prestasjon er det nok Birkebeinerrennet 2010 hvor jeg med godt feste og dårlig gli gikk inn på tiden 03.21. Tida er det jo all grunn til å være fornøyd med, men best av alt var å sitte ved siden av broren min på bussen ned fra målområdet, og oppdage at jeg hadde slått han med nesten ett minutt! Selv ikke andre plassen i Norseman 2008 kan måle seg med denne prestasjonen. En prestasjon som sjelden nevnes når familien samles, men som for meg var ren magi.

Naturmessig er den beste skiopplevelsen fra Flishøgda, et flott skiområde på ca 650 moh, akkurat på grensa mellom Elverum- og Trysil kommune. Faren min er ivrig løypekjører der, så jeg stod opp grytidlig med han for å kjøre løyper i regi av Elverum turforening. Jeg først med scooter og fatter etter med løypemaskin. Det hadde kommet ganske mye snø i løpet av natta og det var ganske kaldt. Masse dyrespor etter hare og skogsfugl og barskogen bar nysnøen så vakkert. Vi fyrte opp i koia etter at løypene var kjørt. Fikk litt mat og en kaffekopp før jeg spente på meg skia for å teste løypene. Solnedgangen gjorde himmelen helt rosa og snøen drifta langs bakken, hele landskapet var helt hvitt og under skia hadde jeg blå ekstra. Det er på slike dager du bare vil gå og gå og gå…

3. Hva er det beste med Svalbard?

Grunnet til at jeg flytta hit var naturen og turmulighetene rett utenfor døra, men grunnen til at jeg blir er alle de fine folka som bor her. I tillegg har jeg en flott 3.klasse på Longyearbyen skole som jeg har blitt veldig glad i.

4. Hva er målet ditt for Svalbard Skimaraton 2019?

At løpere og arrangører skal få en flott skiopplevelse med fine løyper i en flott trasé , god skilting, sikkerhet i høysete, god flyt fra start og god stemning i løypa.

5. Hva er ditt beste tips til årets deltakere på Svalbard Skimaraton?

Tren slik at du har et godt utgangspunkt for at dette blir en god skiopplevelse. 0 km i beina før start på 42 km kan være brutalt. Du må ha krefter til å oppleve mer enn et skimaraton når du først er her. Sørg for å bestille flybilletter slik at du har noen dager til å oppleve Svalbardnaturen før og etter rennet. April er en fantastisk flott tid for å kjøre scooter, besøke isgrotter i breene, kjøre hundespann eller gå på beina opp til utsiktspunkt for å kunne se deler av øya i fugleperspektiv.